Dış Cephe Boya Sorunları Ve Çözümleri, Boya Fikirleri

Tuz Kusması

Sebep: Beton ve sıva içindeki minerallerin su ile reaksiyona girmesi nedeni ile oluşmaktadır.

Çözüm: Cephede, su emilimini engelleyen Jotun dış cephe astarları Jotashield Penetrating Primer ya da Jotashield Alkali Resistant Primer uygulanmalıdır. Yüksek alkali dayanımına sahip Jotun dış cephe astarları cephede tuz kusması oluşumunu engelleyerek uzun dönemli koruma sağlayacaktır. Ardından istenilen özellik ve tekstür seçeneklerine sahip Jotun dış cephe son kat boyası uygulanarak boya sistemi tamamlanmalıdır.

Dış Cephe Boya Sorunları Ve Çözümleri
İçerik Başlıkları

Brüt Beton Yüzeylerde Yapışma Problemi

Sebep: Yüzeyde doğru astarın kullanılmaması, yüzey temizlik işlemlerinin doğru metotlar ile yapılmaması nedeni ile oluşmaktadır.

Çözüm: Eski yüzeylerde kabaran alanlar kazınarak temizlenmelidir. Ardından küçük molekül yapısı sayesinde brüt beton gibi pürüzsüz yüzeylerde yüksek nüfus kabiliyetine sahip solvent esaslı astar Jotashield Penetrating Primer uygulanmalıdır. Yüzey güçlendirici özelliğe sahip Jotashield Penetrating Primer uygulandıktan sonra, yapışma sıkıntısı olan gevşek boya yüzeyden ayrılacaktır. Astar sayesinde kabaran boya yüzeyden temizlenmelidir. Astar üzerine istenilen özellik ve tekstür seçeneklerine sahip Jotun dış cephe son kat boyası uygulanarak boya sistemi tamamlanmalıdır. Boya uygulaması yapışmamış yüzeylerde ise tatlı su yıkaması yapıldıktan sonra bir kat yüzey güçlendirici astar sonrasında iki kat boya uygulanmalıdır.

Kalın Beton Uygulaması Nedeniyle Kabarma

Sebep: Cephedeki mevcut boyanın elastikiyet özelliğine sahip olmaması ya da boya sisteminin kalın uygulanması nedeni ile oluşmaktadır.

Çözüm: Kabarmış kalın boyalar kazınarak temizlenmelidir. Kazınmış yüzey ile sağlam yüzey arasındaki seviye farklılıkları macun ile düzeltildikten sonra astar uygulamasına geçilmelidir. Dış cephe astarı Jotashield Penetrating Primer üzerine çatlak köprüleme özelliğine sahip Jotashield Super Durable ya da Jotashield Tex Ultra ürünleri kullanılmalıdır.

Tebeşirlenme

Sebep: Bağlayıcının kimyasal yapısının bozulması ile son kat boyadaki dolgu maddeleri ve pigmentlerin serbest kalarak boya tabakası üzerinde toz halde dağılmasıdır. Yüksek dolgulu ya da düşük kalite boya kullanımı nedeni ile oluşmaktadır.

Çözüm: Toz tabakası fırça kullanılarak temizlenmeli ya da yüzey su ile yıkanarak durulanmalıdır. Herhangi bir toz kalıntısının kalmadığı kontrol edildikten sonra dış cephe astarı Jotashield Penetrating Primer üzerine istenilen özellik ve tekstür seçeneklerine sahip Jotun dış cephe son kat boyası uygulanarak boya sistemi tamamlanmalıdır.

Kireçli Zeminlerin Kabarması

Sebep: Kireçli zeminler üzerine herhangi bir yüzey hazırlığının yapılmaması ya da uygun astar kullanılmaması nedeni ile oluşmaktadır.

Çözüm: Kireçli zeminler üzerine temizlik yapılmadan boyanın uygulanması isteniyorsa Jotun dış cephe astarı Jotashield Penetrating Primer kullanılmalıdır. Jotashield Penetrating Primer, kireç tabakasını sertleştirerek boyanın yapışabileceği sağlam bir boya zemininin oluşmasını sağlayacaktır. Jotashield Penetrating Primer üzerine ise istenilen özellik ve tekstür seçeneklerine sahip Jotun dış cephe son kat boyası uygulanarak boya sistemi tamamlanmalıdır.

Örtücülük Problemi

Sebep: Boyanın düşük örtücülük özellikli pigmentler içermesi veya fazla inceltilerek uygulanması nedeni ile oluşmaktadır.

Çözüm: Astar, yüzey emiş gücünü eşitleyerek farklı örtücülük gücü oluşumunu engellemektedir. Bu nedenle uzun ömürlü bir boya sistemi için mutlaka astar kullanılması gerekmektedir. Astar üzerine uygulanacak son kat boyanın kalitesi de örtücülük için büyük önem taşımaktadır. Jotun dış cephe serisi %100 saf akrilik esaslı olup yüksek örtücülük kabiliyetine sahiptir. Orta Doğu'nun kızgın güneşinden, Uzak Doğu'daki nemli ortamlara ve kuzeyin dondurucu soğuklarına karşı direnç gösterecek yüksek kalite ile üretilmiş pigmentler kullanılmıştır.

Kabarmalar ve Soyulmalar

Sebep: Boya filminin altında rutubet oluşması, su buharı geçirgenliği olmayan boya kullanımı, yetersiz yüzey hazırlığı, uygun astarın kullanılmaması nedeni ile oluşmaktadır.

Çözüm: Gevşek, kabarık ve yapışmamış boya kazınarak yüzeyden temizlenmelidir. Düzgün bir zeminin oluşturulabilmesi için ilgili alanlar dikkatlice zımparalanmalı ve macun uygulaması ile hazırlık aşaması tamamlanmalıdır. Ardından dış cephe astarı Jotashield Penetrating Primer ya da Jotashield Alkali Resistant Primer üzerine esneklik özelliğine sahip Jotashield Super Durable, Jotashield Topcoat Silk ya da Jotashield Tex Ultra son kat olarak kullanılmalıdır.

Beton Yüzeylerde Renk Düzensizliği

Sebep: Kullanılan kalıp ayırıcı yağdan, beton içerisindeki hammaddelerden erken ya da geç bitirme işlemlerinden dolayı beton renginde farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bu yüzeylere yapılan boya uygulaması sonrasında yüzeyde parlaklık ve renk farkı oluşabilmektedir.

Çözüm: Yüzey, basınçlı sıcak su ile yıkandıktan sonra tel fırça ile temizlenmelidir. Ardından dış cephe astarı Jotashield Penetrating Primer uygulanmalıdır. Astar uygulaması sonrası %100 akrilik dış cephe son kat Jotashield Serisi ile boya sistemi tamamlanmalıdır.

Renk Solması

Sebep: Uv dayanımı düşük boyaların uygulanması nedeni ile oluşmaktadır.

Çözüm: Dış cephede UV dayanımına sahip renklerin tercih edilmesi renk dayanım performansını artırmaktadır. Jotun Boya dış cephe serisi UV dayanımı yüksek, 225 performans renge sahip olup renk solmama konusunda 5 yıllık garanti sağlamaktadır.

Yüzey Çatlakları

Sebep: Yapının zaman içerisinde oturması veya rötre(sıvanın kürlenmesi esnasında oluşan yüzey çatlakları) nedeni ile oluşmaktadır.

Çözüm: Jotashield Super Durable ve Jotashield Tex Ultra dış cephe ürünleri yapının zamanla oturması veya rötre nedeniyle meydana gelecek olan yüzey çatlaklarını köprüleme özelliğine sahiptir. Böylece hem estetik görünümün sürekliliğini hem de yapının uzun dönemde korunmasını garanti altına almaktadır.

Alüminyum / Kompozit Çatı ve Cephelerde Kirlenme, Solma ve Korozyon Problemi

Sebep: Mekanik darbeler sebebiyle yüzeyde oluşan korozyon, endüstriyel ortamdaki kimyasallar ve düşük UV dayanımı nedeniyle oluşmaktadır.

Çözüm: Tüm yüzeyler zımparalandıktan sonra yüzeydeki tozu almak amacıyla yüzey basınçlı tatlı su ile yakınmalıdır. Ardından yüzey toleranslı astar Jotamastic 80 uygulanmalıdır. UV ve kimyasal dayanımı yüksek, parlaklığını uzun süre koruyabilen son kat poliüretan Hardtop XP ile boya sistemi tamamlanmalıdır. Cephenin özelliğine bağlı olarak farklı sistemler uygulanabilir, lütfen Jotun Boya'ya danışınız.

Yüzeydeki Kirlenmeler

Sebep: Düşük kaliteli pigment ve dolgu maddesi içeren boyaların kullanımı sonucunda boya filminin yüzeyde kir, toz gibi izlerin birikmesi nedeniyle oluşmaktadır.

Çözüm: Yüzey basınçlı tatlı su ile yakınmalıdır. Eğer bu uygulamaya imkân yok ise yüzey tel fırça ile temizlenip tozdan arındırılmalıdır. Jotun dış cephe serisi saf akrilik bağlayıcıya sahiptir. Böylece daha parlak ve pürüzsüz bir yüzeyin oluşmasını sağlayarak düşür kir tutma özelliği göstermektedir. Dış cephe astarı Jotashield Penetrating Primer ya da Jotashield Alkali Resistant Primer üzerine Jotashield Silk, Jotashield Tex Ultra ya da Jotashield Super Durable son kat olarak kullanılmalıdır.

Bir sonraki makalemiz olan Iç Cephe Renkleri Ve Uyumu başlıklı konuda ıç cephe renkleri ve uyumu, boya fikirleri hakkında bilgiler verilmektedir. Dilerseniz bu makalemizide inceleyebilirsiniz.

1147 Görüntüleme
(0 Değerlendirme)
Pdf Döküman

Bu Makale İle Alakalı Ürünler

Kahverengi Akrilik Kapaklı Mutfak Dolabı Kahverengi Akrilik Kapaklı Mutfak Dolabı
0.00 TL
6082
(0)
İda 33X33 Kahve Rengi Yer Seramiği İda 33X33 Kahve Rengi Yer Seramiği
0.00 TL
2254
(0)
Beyaz Dişbudak Membran Mutfak Dolabı Beyaz Dişbudak Membran Mutfak Dolabı
0.00 TL
1544
(0)
Düz 160Cm X 70Cm Banyo Duş Küveti Düz 160Cm X 70Cm Banyo Duş Küveti
0.00 TL
1418
(0)
Düz 150Cm X 70Cm Banyo Küveti Düz 150Cm X 70Cm Banyo Küveti
0.00 TL
1314
(0)
Milas 45X45 Kahverengi Yer Seramiği Milas 45X45 Kahverengi Yer Seramiği
0.00 TL
1241
(0)
10Cm X 20Cm Diktörtgen Dış Mekan Taşı 10Cm X 20Cm Diktörtgen Dış Mekan Taşı
0.00 TL
1224
(0)

Fotoğraf
 
Gönderileriniz; editörler tarafından incelenip, onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Whatsapp Hızlı Arama Mesaj At